Jak zchladit pejska v horkých letních dnech

Léto už se pomalu začíná projevovat v plné kráse. Dny se prodlužují a sluníčko hřeje víc a víc. To může mít negativní dopad nejen na nás lidi, ale i na naše psí mazlíčky. Psi mají na rozdíl od lidí srst, často hodně hustou. Představa, že bychom chodili uprostřed léta venku v zimním kožichu není moc příjemná, že?

 

Pejskové samozřejmě na jaře shazují zimní srst, ale ani to nezaručuje, že jim nebude horko. Navíc se také nepotí jako my lidé. Psi svou tělesnou teplotu regulují dýcháním a vypláznutým jazykem, na to bychom měli myslet zejména, pokud chlupáčovi potřebujeme dát náhubek. Pokud nebude mít dostatek prostoru na otevření tlamy, může to být až životu nebezpečné. 

 

Procházky

Dostatek pohybu je důležitý. Určitě bychom to neměli podceňovat ani v horkém létě. Je ale vhodné upravit časy, kdy ven vyrážíme. Ideální je jít brzy ráno nebo později večer, kdy už slunce tolik nepraží a lépe se dýchá. Skvělé je například vyrazit někam do lesa, kde i stromy poskytují alespoň nějaký chládek, případně si udělat procházku k rybníku, kde si může pejsek zaplavat a dopřát si dostatek zdravého pohybu i v této formě. 

 

Pozor na tlapky

Páníčkům často nedochází, že pejsek nenosí boty, proto rozpálený asfalt snáší o dost hůř než my. Je tedy nejlepší se asfaltu nebo betonu vyhnout. Někteří odborníci doporučují chladit během dne zejména tlapky, a to například hadicí s vodou nebo malým bazénkem, kam si může pejsek sám zajít. 

 

Dostatek vody

Dopřejte pejskovi možnost pravidelně pít. Vodu v misce je vhodné několikrát denně měnit za čerstvou vodu, která nebude vlivem sluníčka horká. 

 

A co jídlo?

Může se stát, že pejsek bude mít menší chuť k jídlu, než měl v chladnějších měsících. Toto může být úplně normální jev, ani nám lidem se v horku do jídla někdy moc nechce. Určitě bychom ale měli na pejska dávat pozor a ujistit se, že alespoň něco sní, a snažit se mu nabízet různé alternativy, například dobrůtky nebo domácí zdravou zmrzlinu pro psy. Chlupáči si také rádi pochutnají na zmrzlém jogurtu, případně může dobře posloužit i obyčejná kostka ledu. 

 

Chladicí pomůcky

Dnes už existuje i velký výběr různých chladicích pomůcek, které pejskovi v horkých dnech mohou alespoň trochu ulevit. Doporučujeme například chladicí podložky, napustit vodou malý bazének, chladicí psí hračky, případně psí botičky na procházky, 

 

Jak chladíš v létě pejska ty? Máš nějaký osvědčený tip, který funguje? Dej nám vědět na Instagram nebo Facebook! :) 

Zpět do obchodu